Follower Blog Remaja Elit

Thursday, 24 February 2011

Saat-saat terakhir yang mengharukan

 
Nabi S.A.W baru pulang dari satu perjalanan dan baginda merasakan badannya kurang segar.Atas permintaan baginda,isteri-isteri baginda mengizinkan tinggal di rumah Aisyah.

Pada suatu ketika,baginda meminta Aisyah memanggil para sahabat Nabi dan Aisyah segera mengerjakannya.Tidak lama kemudian berkumpullah mereka dengan duduk di samping tempat berehat Nabi.

"Salam sejahtera dan selamat datang,"
demikian Nabi memulakan bicara.Semua yang ada terdiam dan mendengar dengan teliti kata-kata baginda.

'Saat perpisahan kita telah hampir," Nabi membayangkan apa yang akan terjadi.

Selesai baginda berkata-kata,salah seorang bertanya:

"siapakah yang akan memandi Nabi?"

"yang paling dekat dekat dari keluargaku." jawab Nabi

"Dengan apa kami kafani? " datang pertanyaan lagi.

"kainku ini jika kamu mahu,atau kain Mesir,ataupun Yaman," jawab Nabi

'Siapakah yang akan menyembahyangkan?"

Belum sempat Nabi menjawab,kesedihan hati sudah merata.Tiba-tiba Abu Zar menangis kerana tidak sanggup menahan pilu di hati.Sahabat-sahabat yang lain turut menangis dan akhirnya Nabi sendiri menangis.

Dalam keadaan sedu-sedan itu,Nabi meneruskan bicaranya.Baginda terus menceritakan tentang memandikan,mengafani dan menyembahyangkan.Cara-cara dan betapa harus dikerjakan setelah baginda gambarkan kepada sekalian yang hadir.

"Siapa yang akan memasukkan jasad Nabi ke kubur ?' bertanya sahabat.

"Keluargaku,bersama-sama dengan malaikat yang ramai,mereka melihat kamu,tetapi kamu tidak melihat mereka." jawab Nabi S.A.W.

Suasana di tempat itu bertambah sedih.Abu Zar  lebih tidak tertahan lagi lalu beliau keluar dari Rumah Aisyah sesudah minta diri.Suara Nabi dan menceritakan saat perpisahan itu amat menyayatkan hatinya.

Kekuatan Nabi makin berkurangan dan baginda terus tinggal di rumah Aisyah.Para sahabat bersedih hati dan demikian juga penduduk Madinah yang mengetahui hal itu.Sebelum ini Nabi S.A.W pernah dalam pidatonya di masjid yang menggambarkan baginda akan berpisah dengan umat dan dunia ini.Sekalian yang mendengar mencucurkan air mata dan merasa pilu dan sedih dan kini suasana kesedihan sudah merata-rata di Kota Madinah.

Tetapi kesedihan mereka berkurangan sedikit apabila Nabi dipapah oleh keluarganya untuk bersolat jemaah di masjid.Baginda menyuruh Abu Bakar menjadi Imam dan baginda solat di belakangnya.Selesai bersolat terasa suasana gembira di kalangan sahabat dan mengharap kesihatan Nabi beransur pulih.Nabi kemudian menyampaikan amanat kepada yang hadir,terutamanya tentang perkara yang harus diperhatikan sepeninggalan baginda kepada Qur,an dan sunnah.

Sesudah itu baginda dipapah kembali ke rumahnya.Di rumah Aisyah keadaan baginda menjadi bertambah lemah.Akhirnya Nabi,Rasul Allah,meninggal dunia ini di dalam rumah Aisyah.Terdengar suara Aisyah bercampur binggung dan sayup-sayup  terdengar suara Fatimah; Abatah,ya Abatah,bapa o bapaku.....!

~~ Dipetik dari "kisah ringkas kehidupan Rasullulah S.A.W"~~

 

No comments:

ShareThis